Uwaga! Tematem jedzenia i niejedzenia zajmij się, gdy poczujesz emocjonalną i mentalną gotowość. W przypadku jakichkolwiek zaburzeń odżywiania, czy też jakichkolwiek problemów związanych z tematem jedzenia/niejedzenia, zacznij od poważnego zajęcia się nimi z pomocą fachowców.
Ciało człowieka funkcjonuje najczęściej w jednym z dwóch trybów. Odżywianie i wchłanianie lub oczyszczanie i naprawa, odbywają się naprzemiennie. Są to procesy niezależne od naszej świadomości, zależne jednak od naszego działania. Za każdy razem, gdy tylko przerwa od spożywania posiłków jest dostatecznie długa, ciało natychmiast zabiera się za sprzątanie i naprawę wewnątrz narządów, komórek, układów. Dla swojego dobra warto więc pozwalać sobie na rożnej długości przerwy od przyjmowania pożywienia oraz pobudzającego pracę układu trawiennego picia w celu poprawy funkcjonowania swojego ciała.
W zależności od długości przerwy od jedzenia uruchamiają się wewnątrz ciała różne procesy. Powstrzymywanie się od zaspokajania głodu lub po prostu chęci na zjedzenie czegoś nie jest obecnie naturalne, a czasami może być sporym wyzwaniem. Warto więc dowiedzieć się o korzyściach płynących z niejedzenia, sposobach przygotowania się do takiego procesu, różnych metod przeprowadzania postu oraz wskazówek przydatnych podczas wychodzenie z dłuższych okresów niejedzenia, jeśli takie planujesz.
Najczęstszymi powodami skłaniającymi do przerw w jedzeniu jest chęć pozbycia się „dodatkowych” kilogramów, pragnienie dokonania przemiany zewnętrznej w połączeniu z transformacją wnętrza, nierzadko do niejedzenia popychają różne problemy zdrowotne, poszukiwanie uzdrowienia i chęć wsparcia organizmu w jego naturalnych procesach.
Pierwszym krokiem w kierunku opanowania umiejętności naturalnego regulowania procesów jedzenia i niejedzenia jest zwrócenie uwagi na swoje posiłki oraz podjadanie pomiędzy nimi. Bez względu na rodzaj swoje diety, postaraj się świadomie decydować o porach posiłków oraz zachowuj przerwy pomiędzy posiłkami bez podjadania.
Następnie wydłużaj czas pomiędzy ostatnim posiłkiem (wieczorem) i pierwszym (następnego dnia). Gdy uda cię się osiągnąć 12 godzin przerwy między posiłkami, zaczniesz doświadczać pierwszych efektów tego procesu. Oczywiście nawet w przypadku krótkich (kilkunastogodzinnych), a tym bardziej dłuższych okresów niejedzenia ważne jest, aby cały proces był świadomym, pozytywnym wyborem. Co za tym idzie, twoje posiłki bezpośrednio przed, jak i po okresie niejedzenia (bez względu na to, ile trwał), nie powinny być obfitsze w ramach kompensacji przerwy w jedzeniu. W tym procesie zawsze dużą rolę odgrywać będzie twoja psychika oraz nastawienie mentalne.